Storleksguide

PKF Design

Ringar mäts på olika sätt i olika länder, i Sverige är det vanligaste att mäta inre diameter eller inre omkrets, vilket vi gör på PKF Design.

Det absolut bästa sättet att mäta sin ringstorlek är att gå till en smed och be dem ta din storlek, men det finns också andra sätt att mäta på som man kan göra själv hemma.

I vår webshop säljer vi ett ringmätningsverktyg (det heter "size measuring tool" i webshopen och ligger under kategorin "jewelry care and measuring tools") som mäter fingrets omkrets, vilket vi rekommenderar att ni köper innan ni beställer en ring från nätet då det gör det enkelt att mäta själv och är lätt att läsa av.

Om man inte vill köpa ett ringmätningsverktyg finns det andra sätt att mäta på. Det enklaste är att mäta den inre diametern på en ring du redan har som du vet passar, med hjälp av ett skjutmått eller en linjal som på bilderna nedan. Bäst resultat får du med ett skjutmått.

Lägg ringen ovanpå linjalen som på bilden.

Med linjalen ser vi att den inre diametern är 18mm.

Med skjutmåttet ser vi att den faktiska inre diametern är 18,1mm, då den lilla 1:an i nederkanten faller i linje med strecket ovanför.

Ett annat sätt är att ta en bit snöre eller tråd och linda den runt fingret, göra en markering där snöret möter änden och sedan mäta längden mellan änden och markeringen. På detta sätt mäter du omkretsen.

Ta gärna hjälp av någon annan när du använder denna metoden då det är svårt att få en korrekt mätning när man gör det själv.

 

Tänk på att storleken ändras med temperaturen på handen. Om du är varm blir fingret större och om du är kall blir fingret smalare. Det bästa är att mäta när du är mellanvarm och att inte dra åt när du mäter.

Tänk också på att bredare ringar ofta behöver vara ett par storlekar större då de täcker en större del av fingret. Om du t.ex. har storlek 55 (mm omkrets) på en 3mm bred ring så kan du behöva ha 57,5 (mm omkrets) på en 11mm bred ring.

Mät gärna flera gånger för att vara säker på att du anger rätt storlek!